11 Kwie

Omlet ze szpinakiem i parmezanem

Składniki:

2 jajka + 1 białko

1/4 szklanki mleka 

1 łyżka mąki orkiszowej 750 (ew.pszennej)

15 g sera parmezan (łyżka)

czosnek (ząbek)

szpinak świeży (garść)

pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)

mała szczypta soli

5 g oleju rzepakowego (łyżeczka)

3 g masła (1/2 łyżeczki)

Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni  podgrzać olej, dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć na oleju, następnie dodać posiekany szpinak, lekko posolić i podsmażyć. Parmezan starkować. Jajka roztrzepać widelcem z dodatkiem mleka, parmezanu i mąki. Następnie podsmażony szpinak dodać do masy jajecznej, jeszcze raz wymieszać i wylać na patelnię nasmarowaną masłem. Smażyć przez kilka minut pod przykryciem aż masa jajeczna się zetnie. Na wierzch położyć pomidorki koktajlowe.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ