mgr Kamil Osowski
Gabinet Premium
23 Gru

Piernik marchewkowy z czekoladową polewą

Piernik w polewie czekoladowej

Składniki:  12 porcji (1 porcja dostarcza ok. 120 kcal)
2 szklanki mąki orkiszowej lub jaglanej (wersja bezglutenowa)
1 szklanka mleka,
2 jaja,
3 łyżki miodu,
6 marchewek (ok. 200 g),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
4 łyżeczki przyprawy korzennej,
2 łyżki gorzkiego kakao.

Polewa:
1 łyżka karobu lub kakao,
2,5 łyżki oleju (najlepiej z orzechów włoskich, pistacjowych lub arachidowych, ew.rzepakowy),
1 łyżka ksylitolu,
2 łyżki wody.

Przygotowanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajo zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji. Miksując dodać miód, mąkę, kakao i przyprawy. Kiedy masa będzie gładka dodać sodę, proszek do pieczenia i startą marchewkę, całość wymieszać. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Przygotować polewę: w rondelku podgrzać wszystkie składniki i mieszać aż się połączą, w razie potrzeby dodawać wody. Gotowy piernik polać polewą i zostawić do ostygnięcia.

Twój komentarz




POKAŻ