mgr Kamil Osowski
Gabinet Premium
08 Gru

Soczysty kurczak po meksykańsku z plackami ziemniaczanymi

Pyszny kurczak z fasolą po meksykańsku podawany z plackami ziemniaczanymi. 

Składniki: (dla 2 osób)

200g filet z kurczaka

1/2 puszki fasoli

4 łyżki kukurydzy z puszki

pomidory w puszce/passata - 1 puszka

1 cebula

10 sztuk pieczarek

1/2 papryki czerwonej 

sól, pieprz cytrynowy, papryka mielona ostra

olej rzepakowy 2 łyżki

Placki:

2 średnie ziemniaki

1 jajko

2 łyżki orkiszowej typ 750

Wykonanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, następnie podsmażąmy na odrobinie oleju. Pomidory blendujemy z dodatkiem solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wykładamy pokrojoną cebulę, na to kładziemy podsmażone wcześniej mięso, zalewamy pomidorami. Na wierz dodajemy fasolę, kukurydzą, pieczarki i pokrojoną paprykę. Wstawiamy piekarnika 175 stopni na 60min.

Ziemniaki tarkujemy, mieszamy z jajkiem i mąką, na rozgrzanym oleju smażymy nieduże placuszki, następnie wykładamy na talerz z papierem tak aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

Twój komentarz




POKAŻ