mgr Kamil Osowski
Gabinet Premium
04 Sty

Placuszki dyniowe

Puszyste Placuszki dyniowe

Składniki:
- dynia 200 g (porcja) ew. mrożona
- jogurt naturalny 50 g (1/3 kubka)
- mąka orkiszowa  750 lub pszenna pełnoziarnista 50 g (5 łyżek)
- migdały 15 g (łyżka)
- olej rzepakowy 10 g (łyżka)
- przyprawa cynamon 3 g (łyżeczka)
- syrop klonowy 10 g (płaska łyżka)

Sposób przygotowania:

Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub dłużej, do miękkości. Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub malakserem do otrzymania puree. Do puree dodać mąki, cynamon, jogurt naturalny i smażyć z obu stron na oleju. Podawać z syropem i migdałami.

Twój komentarz




POKAŻ