mgr Kamil Osowski
Gabinet Premium
31 Maj

Jak budować odporność - Glutamina

Glutamina zaliczana jest do warunkowo niezbędnych aminokwasów, czyli takich, które mimo to, że nasz organizm może sam je wytwarzać, to w pewnych okolicznościach muszą zostać dostarczone z pożywienia

 

Glutamina zaliczana jest do warunkowo niezbędnych aminokwasów, czyli takich, które mimo to, że nasz organizm może sam je wytwarzać, to w pewnych okolicznościach muszą zostać dostarczone z pożywienia. Dziać się tak może np. wtedy, gdy jesteśmy obciążeni dużym stresem, przechodzimy chorobę, zbyt dużo trenujemy, stosujemy bardzo rygorystyczną dietę, czy jesteśmy po zabiegu szpitalnym. Okazuje się, że komórki układu odpornościowego wykorzystują glutaminę jako swoje główne źródło paliwa. Gdy w organizmie jest jej zbyt mało, obniżeniu może ulec sprawność układu odpornościowego. Gdy niedobór glutaminy wywoływano u sportowców wytrzymałościowych, podawanie glutaminy przyczyniło się do znacznego zmniejszenia występowania chorób górnych dróg oddechowych.

W prosty sposób zasoby glutaminy możemy uzupełnić za pomocą suplementacji samym aminokwasem - L-glutaminą lub poprzez zwiększenie spożycia białka serwatkowego, które charakteryzuje się dużą zawartością glutaminy.

Bibliografia:

Calder PC, Yaqoob P. Glutamine and the immune system. Amino Acids. 1999;17(3):227-41. doi: 10.1007/BF01366922. PMID: 10582122.

Castell L. Glutamine supplementation in vitro and in vivo, in exercise and in immunodepression. Sports Med. 2003;33(5):323-45. doi: 10.2165/00007256-200333050-00001. PMID: 12696982

Twój komentarz




POKAŻ